Učitelji

Sodelujemo z 

Aleš Pršina prihaja iz Novega mesta, s salso pa se je “okužil” pred leti v Ljubljani. Kot študent je začel salso plesati zgolj iz radovednosti in se takoj zaljubil v ta ples. V Ljubljani se je redno udeleževal salsa žurov in pridobival plesne izkušnje. Pod okriljem različnih plesnih šol se je udeleževal salsa in bachata ter cha cha delavnic ter kongresov v Ljubljani (salsa power festival 2010 in 2011). Svoje znanje plesa je izpopolnjeval v plesni skupini Oro negro in Bad boys,  kot učitelj pa je nabral že več let izkušenj.  Svoje znanje redno izpopolnjuje tudi na kongresih v tujini.

Pri nas so gostovali tudi

Rok Cerkvenik se je s plesom začel ukvarjati v letu 1996, v plesni šoli Urška. Pod njenim okriljem je osvajal dobre rezultate na tekmovanjih v latinskoameriških plesih tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. S salso se je srečal na latino zabavah v Ljubljani na prelomu tisočletja in ugotovil, da je salsa njegovo poslanstvo. Povabili so ga v plesno šolo Salsoteca, katere franšiza obstaja tudi v Ljubljani. Največ znanja je v tistem času pridobil od Elderja Sancheza, njegovega prvega salsa učitelja. Zelo zgodaj je pričel z učenjem salse v Salsoteci in kasneje tudi v drugih plesnih šolah kot so Sabor Cubano, Bolero, Briljantina. Kot član plesne skupine Caliente je nastopal po vsej Sloveniji.

Zouk mu pomeni novo plesno svežino in prinaša širjenje njegovega že tako širokega plesnega obzorja.

 

Ana Uršič je začela trenirati gimnastiko že s tremi leti. S petimi leti se je udeležila svojega prvega slovenskega gimnastičnega tekmovanja, na katerem je bila najmlajša tekmovalka. Kot članica športnega društva Gim Klub Šiška je bila večkratna državna prvakinja v svoji kategoriji. o desetih letih gimnastične kariere jo je prevzel Cheerleading. Bila je članica White Dragons Cheerleaders (WDC) skupine, ki je prva in najuspešnejša članska cheerleading skupina v Sloveniji. S skupino je osvojila več naslovov državnih in evropskih prvakov ter se udeležila svetovnega tekmovanja v Angliji (3.mesto) in Ameriki. Udeleževala se je različnih mednarodnih izobraževanj ter nastopala po Sloveniji in Italiji (Evropsko prvenstvo v rokometu, rokometne tekme Krim-a, Pokal Vitranc v sodelovanju z Mihom Krušičem, Show skupina Siddharte, Viktorji, Miss športa, Najboljši športnik leta, Festival Melodije Morja in Sonca, ipd.)

Zaradi resne poškodbe je prenehala s cheerleadingom, vendar je hitro spoznala salso, ki jo je zasvojila in se ji v

 

Hrvoje Kraševec je trenutno eden najboljših učiteljev salse na Hrvaškem in eden boljših v Evropi. Svojo plesno kariero je začel že s petimi leti v folklorni skupini Jože Vlahovič. Ob pomoči brata (Siniša Kraševac) pa je že z devetimi leti začel svojo profesionalno plesno kariero. Že kot otrok je igrišče zamenjal za trdno delo in treninge in gradil svoje plesno znanje ob pomočmi mnogih priznanih inštruktorjev kot so Elio Basanu, Patricia Miletić, Ismet Čamdžić, Milka Ivošević, Mary Klepac, Matthew Krajcerjem, Daniel in Fredy Novak, Barbara in Natasha Ambrose, Katja Klep, Iwona Golzcak (Poljska), gospa Carol (UK), Pregnolato (Italija) in mnogi drugi … Hrvoje je velik vzor in navdih našel pri glavnem mentorju in učitelju Sergeju Milice (Ukrajina), kateri je zaslužen za njegov edinstven in prepoznan stil plesanja.  Pohvali se lahko s titulo najboljšega latino in standard plesalca, ki jo je osvojil kar štirinajstkrat. V letu 2006 je osvojil državno prvenstvo in pričel prezentirati svoj edinstven način, ki ga označuje izjemna točnost, hitrost, energičnost ter eleganca. Vse to smo lahko videli tudi v popularnem TV šovu „Ples sa zvijezdama”. Njegov glavni moto je:«Ne sanjaj svojega življenja, ampak živi svoje sanje«! kongresih v tujini.

Katja Klep pleše že od malih nog. Svojo plesno kariero je posvetila latinsko-ameriškim plesom in leta 2001 s plesnim partnerjem dosegla naslov svetovnih prvakov v latinsko-ameriških šov plesih med profesionalci. S salso se je prvič srečala v devetdesetih letih v Ameriki, v okviru še ene izmed številnih mednarodnih tekem. V trenutku se je zaljubila v ritem, lahkotnost in komunikacijo med partnerjema. Po končani profesionalni karieri se je salsi posvetila bolj pragmatično in jo začela tudi poučevati. Katja v svoje poučevanje vkomponira pravila rotacije in gibalne koordinacije ter se posveča razvoju občutka in videza stabilnosti v gibanju.

Tina Ban je rojena leta 1976 v Novem mestu. S salso se je srečala leta 2000 na Kubi. Ob vrnitvi domov je začela salso redno trenirati in nastopati v različnih plesnih zasedbah. Med drugim je plesala ruedo v skupini Salsa libre akademije, v skupini ženske solo salse skupaj s Kristino Sicherl, nastopala in tekmovala pa je tudi s tedanjim plesnim partnerjem Matjažem Brinovcem. Plesno znanje je izpopolnjevala na mednarodnih salsa kongresih v Barceloni, Londonu, Rovinju in Ljubljani. Kmalu se je poskusila tudi kot plesna pedagoginja ter si je do danes v poučevanju salse nabrala večletne izkušnje. Skupaj z DNŠ je pred leti organizirala prvi tečaj salse v Novem mestu, poučevala je v ljubljanskih plesnih šolah Bolero, Palestra in Salsaslovenija, vodila pa je tudi  tečaje v Črnomlju. Sicer pozna tudi druge plesne zvrsti. V otroških letih je obiskovala ure standardnih in latinskoameriških plesov v Plesnem centru Dolenjske. V gimnaziji se je ukvarjala z jazz baletom in sodobnim plesom v novomeški plesni šoli Terpsihora. Med študijem se je izobraževala na področju etno plesnih izročil, učila se je afriških plesov pri Maši Kagao Knez ter flamenca v ljubljanskem plesnem studiju Intakt. V letu 2009 je v brazilskem mestu Salvador obiskovala tudi delavnice sambe in afrobrazilskih plesov.

Leon Južnič se je s plesom začel ukvarjati pri enaindvajsetih, ko je začel ljubiteljsko plesati družabne plese. Pred tem je 10 let aktivno treniral gimnastiko in igral violino 9 let. Za salso se je navdušil pred leti, ko je opazil nekaj zanimivih figur. Njegov prvi salsa festival je bil – 1. Salsa festival v Rovinju na Hrvaškem avgusta 2005, kjer je prišel v stik z Mašo in Domnom. Tri tedne po festivalu v Rovinju je nastopil na otvoritvi Športno-plesnega centra BU-BA, kjer je kmalu začel poučevati salso. Svoje znanje nenehno nadgrajuje na festivalih doma in v tujini. V salsi enostavno uživa, kar je vidno tudi na njegovih tečajih, saj skupaj z njim uživa cela plesna dvorana.

Leja Potočnik se je s plesom prvič srečala v vrtcu, ko je z občudovanjem gledala plesalce pri takrat najbolj “vročem” plesu, Dirty dancing. Nekaj let kasneje je s plesnim partnerjem že pobirala odličja na tekmovanjih v latinsko ameriških in standardnih plesih, vendar je bila njena plesna pot prekinjena zaradi poškodbe.

Želja po plesu nikoli ni zamrla in naslednja priložnost se je pojavila šele po srednji šoli v plesni šoli Kazina, kjer je plesala jazz balet ves čas študija. Največ znanja iz jazz baleta pa je pridobila v Londonu, v plesni šoli Pineapple, kjer je plesala eno leto. Po povratku v Slovenijo se je preizkusila še v reggaetonu. Že takoj na prvi uri je ugotovila, da je to ples, njej pisan na kožo in tri leta kasneje je pričela s poučevanjem le-tega.

Alexis Ruiz latin dancer, choreographer, instructor, musician and drummer. He was born and raised in La Antigua, Guatemala. He learned the basics of latin dance and music at his parents’ school “Ritmo Latino Dance Academy”, where he started to teach at the age of 13. He has travelled around the world to study music and dance like Afro-Cuban, African dance, Tap, Flamenco, Cha Cha Cha, Mambo-Salsa, Jazz, Hip-Hop, Funk, House, Latin Percussion, African Percussion. In 1999 he got a degree in Afro-Cuban dances and percussion at “Conjunto Folklorico Nacional De Cuba”. In 2000 he moved to Japan where he set up his own dance school and latin-jazz sextet “Foribale”, and started teaching and performing around the East Asia with a great success. He was recognized for his great contribution in promoting the latin dance, music and culture around the world by one of the greatest latin promotors Mr Albert Torres at the Annual West Coast Salsa Congress 2005. In 2007 he moved to Oslo, Norway, where he works with his father Walter Aleman and brother Jazzy Ruiz, and plays with several latin-jazz bands. He travels for teaching and performing all over the world getting a lot of recognition and respect for his unique style both in dancing and music, which he named “Alexistyle”.

Oswald aka Ozy Shine jof Haitian origin, created Deuce in 1996 and has been the choreographer since then. For several years Oswald has trained many talented dancers in hip-hop and worked with some of the biggest artist all over the world through his different experiences as a professional dancer. Since arriving in London in 2008, Ozy has taken the London scene by storm. A trained contemporary dancer and former World Hip-Hop Dance Champion, he really gives a new dimension to his salsa classes. In 2001, he was crowned World Champion in Street Dance. Since then, he is acclaimed by the Hip Hop scene all over the world: he danced in several musicals and French television broadcasts like “Gone With the Wind”, “The 10 Commandments”, “Star Academy”, but also alongside the greatest like Eminem, Destiny’s Child, Jay Z, and many others in music videos and on stage…In 2002, he fulfilled his childhood dream of starring in a movie, directed by Blanca Li “Le Defi”, enabling him to express his talents as a dancer and an actor. Following this experience, he was contacted by Marc Jolivet and offered the main role in a French TV movie “Concours de dance a Piriac”. He discovered salsa the same year and felt a real connection and passion for this dance. Today, Ozy is one of the rising stars of salsa and he still continues his hip-hop career doing workshops and being invited to many different projects around the world. With Deuce, the salsa scene discovers a musical and artistic diversity marked by an urban style. Indeed, since 2005 Ozy’s choreographies reflect the variety of dances learned during his career: hip hop, jazz, contemporary, African, Zouk, dance-hall, mambo and on1 and on2, cha chacha etc creating shows and pieces of art like The Crash, Heaven, El Pintor, Yelele and Darkness – and Negro soy performed at various European congresses. Ozy is currently performing his new solo “Sometimes” which expresses his unique, promising and creative style. Since 2011,Ozy has been based in Croatia, successfully building the Kizomba scene and working on his world wide dance project while travelling the world and teaching, performing and DJing at congresses, festivals, dance schools and universities. Apart from Croatia Ozy is building the Kizomba scene in other countries, some exposed to Kizomba the first time, like Cyprus and Vienna, while continuously expanding his own knowledge.  Currently in 2012-2013, Ozy is organizing and working with more than 40 of the best artists and DJs from around the world to present one of the biggest festivals in Zagreb, the “Sabor Spring Festival” for the second year. Added to this, Ozy has acquired and improved his professional DJ skills in various genres including hip-hop, R n B, Dancehall, Salsa, Kizomba, Bachata and more making him highly requested in a lot of events around the world.

Boštjan Zupančič bolje znan kot Goffy, je eden izmed tistih, ki se je okužil s salso. Svoj prvi plesni korak je zaplesal v Palestri, približno leta 2004 pri Alešu in Kristi, ki ga je kasneje zimproviziral na tisoč in en način na salsa zabavah, v še takratnem Basic-u in Starem Gleju. Salso poučuje že od leta 2005. Poučeval je na Pedagoški Fakulteti v Ljubjani, Plesni šoli Miki, JayDanceStudio, zdaj pa poučuje tudi v Salsoteca Dance School Ljubljana. Ne uide mu skoraj nobena salsa zabava, hkrati tudi izkoristi vsako priložnost za izobraževanje na večjih salsa festivalih in kongresih. Že od samega začetka je plesal v plesni skupini Caliente, s katero je tudi nastopal na salsa festivalih in raznih prireditvah,kot so Miss Slovenije in Melodije Morja in Sonca.

Katarina Gregorič (večkrat se odzove na Kati) od nekdaj obožuje glasbo in različne ritme, ob katerih ji telo spontano zapleše. S plesom je začela v otroških letih v plesni šoli Kazina. Nadaljevala je z jazz baletom in kasneje tudi s  hip-hopom. Leta 2006 je po naključju, kot prostovoljka, pristala na Salsafestu plesne šole Salsoteca Dance School in se tam naučila prvih salsa korakov, ti so jo popeljali v svet ljubezni do tega plesa. Prav tako se je udeležila delavnice reggaetona Andree Stewart, ki je v Ljubljani ustanavljala plesno skupino in k sodelovanju povabila tudi Katarino.   

Nekaj let je Katarina sočasno plesala hip-hop, salso ter reggaeton. V zadnjem času pa svojo energijo usmerja predvsem v salso, hip-hopu se posveča redkeje.  Pomaga pri vodeju plesne skupine Oro Negro, ki je nastala pod mentorstvom omenjene Andree Stewart. S skupino je nastopala po različnih festivalih in plesnih dogodkih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Londonu. Ljubezen do plesa, ljudi ter predajanje osvojenega znanja jo je popeljala v pedagoške vode. V Salsoteci poučuje Lady Styling in Hip-Hop Salso ter asistira na vseh stopnjah tečajev salse.

Svoje plesno znanje izpopolnjuje na različnih salsa kongresih in intenzivnih delavnicah v Sloveniji in tujini. Veščin posredovanja znanja pa se uči tudi v sklopu svojega študija.