Opisi tečajev

Redni tečaji

Termini so razpisani, zbiramo prijave!

Tečaji se izvajajo ob zadostnem številu udeležencev!

Začetni tečaj salse

Je namenjen vsem, ki se boste prvič srečali s koraki salse. Na tečaju se boste naučili osnovnih korakov (mambo, rumba), obratov (levi, desni) in osnovne figure v salsi “crossbody” v različnih izvedbah. Uvodni tečaj salse je sestavljen iz 8 vaj po 90 min (2 meseca).

Začetni tečaj salse 2

Je namenjen vsem, ki imate za sabo uvodni tečaj salse. Na tečaju boste utrdili naučene osnove ter začeli nadgrajevati svoje znanje salse. Naučili se boste novih korakov in obratov in povezovanje vseh figur v celoto, kar vodi v usklajen ples v paru ter tako naučene figure povezovati v preproste kombinacije/koreografije. Poudarek je na tehniki vodenja in sledenja v paru ter različnih osnovnih obratov in drugih elementov, ki so potrebni za skladno plesanje v paru in bolj zapletene plesne kombinacije. Začetni tečaj salse traja 3 mesece.

Nadaljevalni tečaj salse

Tečaj je namenjen vsem tistim, ki jim osnovni koraki in ritem ne povzročajo več nobenih težav in so že suvereni na plesišču. Svoje plesno znanje, ki ste ga pridobili na začetnem tečaju boste poglabljali z bolj zapletenimi plesnimi figurami, footworkom in styingom. Iz meseca v mesec boste nadgrajevali svoje znanje, izpopolnjevali se boste v vodenju oz. sledenju, ki je bistveno za uspešno plesanje v paru ter stylingu. Tečaj poteka skozi vso plesno sezono.

Napredni tečaj salse

Tečaj je namenjen bolj izkušenim plesalcem/plesalkam, ki že suvereno obvladate bolj zahtevne figure, vodenje in sledenje ter brez težav ustvarjalno plešete na plesišču. Učili se boste daljše in vedno bolj kompleksne kombinacije, z dodatkom stylinga in footworka. Zaželeno je, da se tega tečaja udeležijo tisti, ki že dlje časa plešejo salso ter si želijo tudi nastopati. Tečaj poteka skozi vso plesno sezono in po potrebi tudi izredni termini.

Izredni tečaji

Tečaji se izvajajo občasno v obliki delavnic in tečajev ob zadostnem številu prijav.

Solo salsa

Tečaj solo salse je namenjen dekletom in ženskam, ki bi rade osvojile korake in gibe ženskega plesa salse. Na tečaju se naučite koreografij, ki jih lahko uporabite na salsa plesišču, kadar želite zaplesati same – brez plesnega partnerja. Lahko pa z njimi dopolnite tudi svoj ples v paru, sploh kadar se želite izraziti bolj ženstveno in zapeljivo. Tečaj traja 60 min. Začne se z intenzivnim ogrevanjem, ki mu sledi učenje različnih footwork koreografij, učenje stylinga (tj. elegantnih plesnih dodatkov) in drugih značilnih ženskih elementov. Poleg salse na tečaju osvojite tudi nekaj koreografij bachate, cha chaja in drugih plesov, ki se pogosto pojavljajo na salsa plesiščih. Za tečaj priporočamo udobna oblačila ter udobno obutev z nizko peto (del ogrevanja namreč vključuje tudi sedenje na tleh).

Reggaeton

Reggaeton kot glasba je forma urbane glasbe, ki se je razvila v zgodnjih 1990-ih v Panami, predvsem med latinsko-ameriško mladino. Od tam se je širil do Puerta Rica, kjer je glasba dobila sedanji ritem. Po letu 2004 se je vpliv reggaetona razširil v Severno Ameriko, Azijo in Evropo. Reggaeton ima svoj ritem, “dem bow”, ki je mešanica reggae-a in hip hop-a, s pridihom ritmov salse, bachate, elektronske glasbe… Jezik besedil je skoraj obvezno španski, pogosto petje že spominja na rap.

Reggaeton kot ples: Za ples je značilno “šejkanje” (booty shake in booby shake), poudarek je na izolaciji delov telesa (prsi/ramen in bokov/zadnjice). Ples je zapeljiv, čuten in seksi a hkrati zelo energičen.

Kizomba

Osnovni koraki in gibanje telesa v kizombi izhajajo iz sembe (tradicionalni ples iz Angole), spremenil pa se je “karakter” plesa. V ospredje sta prišla posebna povezanost in občutek v paru, ki ga najdemo le v kizombi.

V kizombi se sicer močno prepletajo vplivi tudi ostalih bivših portugalskih afriških kolonij (Zelenortski otoki, Gvineja Bissau, Mozambik ter Sao Tome in Principe), kar se kaže tudi v različnih plesnih stilih. Razvoj kizombe je tako zelo pester, komercializacija zadnjih let pa le še pospešuje razvejanost.

Čar kizombe namreč ni v številnih kombinacijah in trikih. Za ples je značilna bližina med plesalcema v zgornjem delu telesa, zato ga pogosto opisujejo kot afriški tango. Bistvo kizombe je v poveznosti med plesalcema ter interpretaciji glasbe.

 

OBVEZNO / POMEMBNO

V dvorano je dovoljen vstop samo s čisto primerno obutvijo!

Na čevlje z visoko peto namestite zaščito za parket!

Preobujete se v garderobi.

OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Nezgodno zavarovanje obiskovalcev plesnih tečajev ni vključeno v ceno storitev. Udeležba pri plesnih tečajih je na lastno odgovornost.